Om schapendoes

Schapendoes härstammar från Holland. Det är en värdesatt vallhund som fortfarande andvänds till de stora fårhjordarna. Rasen är känd för sin outtröttliga lust att arbeta, sin uthållighet, rörlighet , snabbhet och för dess lättlärdhet.
Anlaget att hoppa är viktigt liksom förmågan att arbeta självständigt. Rasen är en typisk vallhund till temprament,kroppskonstitution och själ.

Helhetsintrycket av en schapendoes skall vara en lätt byggd hund,långpälsad och med en mankhöjd på 40-50 cm. Rörelserna ska vara energibesparande och fjädrande.

Rasen ska vara glad, livlig, vänlig och aktiv.

Pälsen ska vara tjock med tillräckligt med underull. Pälsen ska vara 7cm eller längre på bakstället ,den ska inte vara för mjuk och är lätt vågig.

De ska också ha en kraftig hårtuss på huvudet liksom mustasch och skägg.
Alla färger är tillåtna.

Det är inte ovanligt att en schapendoes förändrar färg genom hela livet. Första 1,5 året är det mycket jobb med valppälsen som gärna blir tovig.
Det krävs att man är flitig med kam och borste, för att som vuxen bara kräva ett litet mått av pälsvård.

Schapendoesen är en långlivad ras utan kända defekter. Genom att avla på DNA-testade och friröntgade hundar så kan vi hålla rasen frisk!

För egen del är det den perfekta rasen. De hänger med i timmar i skog och mark, lyhörd, älskar att göra matte nöjd och är alltid redo för de aktiviteter som erbjuds.

Trots att det är en aktiv hund så har rasen en tydlig off-knapp. Älskar att ligga på soffan och njuta. Men det jag värdesätter mest är det glada och positiva sättet med glimten i ögat.

De tar en ofantlig plats runt dej och framför allt i hjärtat.❤