schapendoes

Schapendoes härstammar från Holland.Den är en värdesatt vallhund som fortfarande andvänds till de stora fårhjordarna .Den är känd för sin outtröttliga lust att arbeta, sin uthållighet, rörlighet , snabbhet och för dess lätt lärdhet. Anlaget att hoppa är viktigt liksom förmågan att arbeta självständigt.Rasen är en typisk vallhund till temprament,kroppskonstitution och själ.

Helhetsintrycket av en schapendoes skall vara en lätt byggd hund,långpälsad och med en mankhöjd på 40-50 cm. Rörelserna ska vara energibesparande och fjädrande.Rasen besitter en enastående förmåga att hoppa.

Rasen ska vara glad ,livlig,vänlig och aktiv.

Pälsen ska vara tjock med tillräckligt med underull.Pälsen ska vara 7cm eller längre på bakstället ,den ska inte vara mjuk.Den är lätt vågig.De ska också ha en kraftig hårtuss på huvudet liksom mustasch och skägg.Alla färger är tillåtna. Det är inte ovanligt att en schapendoes förändrar färg genom hela livet.Första 1,5 året är det mycket jobb med valp pälsen som gärna blir tovig,det krävs att man är flitig med kam och borste,för att som vuxen bara kräva ett litet mått av pälsvård.

Schapendoesen som ras är en frisk hundras utan kända defekter,med lång livslängd.För mej som uppfödare känns det viktigt att det fortsätter vara så genom att avla på friska och Dna testade och friröntgade avels djur.

För egen del är det den perfekta rasen,hänger med i timmar i skog och mark,lyhörd ,älskar att göra matte nöjd genom att göra sitt bästa i lydnads övningar,agility eller vad man tränar.Därimot helt avslappnad hemma ,älskar att ligga på soffan och njuta. Men det jag värdesätter mest är det glada positiva sättet alltid glimten i ögat alltid redo för upptåg och bus.De tar en ofantlig plats runt dej och framför allt i hjärtat.Hjärta